Monday, December 26, 2011

Nak kira CGPA@UITM



Secara ringkas GPA tu ialah Grade Point Average atau Purata Nilai Gred iaitu nilai yang didapati secara purata terhadap keputusan yang diperoleh bagi satu semester itu..


klo kira cara manual..

Nilai gred :
A  +  : 4.00
A      : 4.00
A  -   : 3.70
B +  : 3.30
B     : 3.00
B -   : 2.70
C +  : 2.30
C     : 2.00
C -   : 1.70
D +  : 1.30
D     : 1.00
E     : 0.70
F     : 0.00

 GPA    =    Hasil tambah semua Jumlah Mata Nilai
                 Hasil tambah semua kredit


CGPA    =  Hasil tambah semua Jumlah Mata Nilai bagi semua semester
                 Hasil tambah semua kredit bagi semua semester


Klo mlas nk kira..modern ckit.haha...ny pown bleh..

Senang je, contoh korang ada beberapa subjek yang korang ambil kan, then isikan berapa gred (dalam bentuk perpuluhan) yang korang dapat. Macam UITM kalau A+ (4.00) , so korang bubuh lah 4.00 dalam field YOUR GPA tu, then macam biasa CREDIT HOUR tu korang isi berapa CREDIT HOURS korang untuk semester tu. Then tekan button Add And Calculate. Kalau ada 4 subject senaraikan lah semua ye. Lepas tu boleh lah korang tengok berepa POINTER korang untuk semester tu. tu je senang je kan. hahhaa

Ini link nyew..
  

                                                             GUD LUCK ^_^



 

4 comments:

  1. Saya ada cgpa calculation guna excel. Boleh kira dari sem 1 sampai habis. Berminat email saya hishamdesa@unikl.edu.my atau download dari link http://padlet.com/sham2desa/8kops91aw1 tapi sila tinggalkan massage ( nama dan dari Universiti mana). FREE.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam. saya nak tanya, tahu tak perkiraan untuk result extended semester. ikut course saya, cuma 6 semester. tapi saya ada extend 1 semester. so jadi 7 semester. perkiraan cgpa dia jadi lain tak? result saya keluar hari ini. bila saya kira ikut yang di atas, saya tak dapat cgpa seperti yang result saya keluarkan.

      Delete